14 Ekim 2011 Cuma

patates çorbası



patates çorbası üzerine yaptığım doktora çalışmaları sürüyor efenim. bir çok değişik tarif var .
adı patates çorbası olduğundan tek düze olurmuş gibi geliyor. 
oysa hangi türü olursa olsun bilmeyen kişi içinde patates olduğunu anlayamıyor. 
tadı bu kadar farklılaştıran şey terbiyesi .


mesela
sütlü terbiye var, yoğurtlu terbiye var
bu terbiyelere unun kavrulup koyulanı var kavrulmadan karışanı var
yumurta sarı katılanı, salça kavrulup katılanı
tavuk suyu ile yapılanı, et suyu ile yapılanı var
yani var da var....
peki tatları nasıl ? 
bir kere ben kırmızı et kullanılarak yapılan çorbada sütlü terbiye tavsiye etmiyorum
sonra tariflerde bir kaç adet patatesten bahsediliyor
eğer orta boy tencere ise ve un katılacaksa  patates sayısı 1 adet bilemedin 2 adet orta boy dan oluşmalı...
yoğurtlu tariflerde 1 adet limon diyor ben, sakın diyorum :))
yoksa limon çorbası oluyor yarım ya da çeyrek yeterli
patatesler rendelenmeli ve kesinlikle süzülmeli ...
yoğurtlu ile sütlünün tatları birbirinden çok farklı tabi et suyunun cinsi de tadı değiştiriyor
tarifler her yerde var ben püflerini verdim umarım ilgilenenlerin işine yarar bende unuttukça bakarım ...
tercihimi ; kırmızı et suyundan (ama suyun tamamı et suyu olunca ağır oluyor) ve yoğurtlu kavrulmuş unludan yana kullanıyorum :)

4 yorum:

  1. kaç tarif denedin de bu deneyime eriştin arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  2. döktüğüm çorbalar dahil mi değil mi ona göre söyleyeyim :)))

    YanıtlaSil
  3. Gerçek anlamda köklüce bir inceleme yapmışsın Elma Kurdu :)
    Patates çorbasının bu kadar detayı olacağını düşünemezdim :)
    Patatesin her şeyini çok severim ama çorbası itici geldi hep, şimdi bu yazıdan sonra biraz daha farklı bakacağım ona :)

    YanıtlaSil
  4. zeynep hoşgeldin öncelikle , bana bişeyi incele desinler yeterr :)) kesinlikle denemeni tavsiye ediyorum :))

    YanıtlaSil

yes comment ....